21 februára 2021

ZÁLEŽÍ NA KAŽDOM ŽIVOTE. Aj keď sa narodíš s chromozómom naviac.

Kedy prestaneme zabíjať ľudí s Downovým syndrómom? Názor publicistu Marca A. Thiessena.
The Washington Post, 9. marca 2018
 
Keď matka Karen Gaffneyovej zistila, že bude mať dieťa s Downovým syndrómom (DS), lekár predpovedal, že Karen si pravdepodobne nedokáže ani zaviazať topánky. V dojímavom a výrečnom TEDx vystúpení Karen uviedla, že v skutočnosti sa stala vynikajúcou plavkyňou. V štafetovej súťaži preplávala Lamanšský prieliv a zvládla plaveckú etapu v triatlone „Únik z Alcatrazu“.
 
Teraz má strach z výsledku iných pretekov – v hľadaní rýchlejšieho skríningu DS v maternici s cieľom zabiť viac detí s týmto postihnutím.
 
Jej obavy sú opodstatnené. Televízia CBS News nedávno uviedla, že Island je na pokraji „eliminovania“ Downovho syndrómu. Ukazuje sa, že Island neeliminuje Downov syndróm, ale ľudí s DS. Miera abortov detí s DS sa v krajine blíži k 100 percentám – je to najviac na svete. V tesnom závese je Dánsko s 98 percentami. V USA je to 67 percent – a Karen sa obáva, že miera čoskoro dosiahne európske úrovne.
 
„Chráňte naše životy!“ prosí Karen.
 
Je smutné, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí považujú ľudí s DS iba za záťaž pre spoločnosť. Profesor Princetonskej univerzity Robert George nedávno tvítoval šokujúce video, kde úradník z holandského Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie na tabuli ukazuje mužovi s DS, aký je pre spoločnosť „drahý“ v porovnaní s „normálnymi“ ľuďmi. „Zabúdajú Holanďania, ktorí trpeli pod hitlerovskou nadvládou neraz sa jej hrdinsky bránili, že „konečné riešenie“ sa začalo odľudštením a eugenickým zabíjaním postihnutých?“ pýtal sa prof. R. George.
 
Dnes čoraz viac ľudí s DS požaduje, aby bola uznaná ich ľudskosť. Nedávno Frank Stephens predstúpil pred výbor pre rozpočet Snemovne reprezentantov. Kongresmanom povedal: „Som muž s DS a môj život stojí za to žiť.“ S ohľadom na mieru potratov detí s Downovým syndrómom v Európe vyhlásil: „Úplne chápem, že tí, ktorí presadzujú toto „konečné riešenie“, hovoria, že ľudia ako ja by nemali existovať,“ ale poprosil: „Buďme Amerikou, nie Islandom alebo Dánskom... Vsaďme na začleňovanie, nie usmrcovanie.“
 
Začleňovanie sa postupne presadzuje. Minulý mesiac výrobca detskej výživy Gerber vybral pre rok 2018 Lucasa Warrena – chlapca s DS – zo 140.000 uchádzačov za „Detského hovorcu firmy Gerber“, a to pre jeho „žiarivý vysmiaty úsmev“. Bod pre firmu Gerber.
 
Lucas Warren, prvý Detský hovorca firmy Gerber s Downovým syndrómom.
Lucasov žiarivý úsmev by nemal prekvapovať. Podľa štúdie vedcov z Harvardskej univerzity z roku 2011 ľudia s DS majú namiesto utrpenia prežívajú život s neobvykle vysokou mierou šťastia. Udivujúcich 99 percent uviedlo, že je spokojných so svojím životom, 97 percent, že sa im páči kto sú, a 96 percent, že sa im páči ich vzhľad. „Drvivá väčšina opýtaných ľudí s DS uvádza, že žijú šťastné a plnohodnotné životy,“ zistili vedci.
 
Podľa prieskumov v bostonskej detskej nemocnici deti s DS nie sú pre svoje rodiny záťažou, ale svojim blízkym prinášajú obrovskú radosť. 94 percent súrodencov vyjadrilo hrdosť na svojho brata alebo sestru s DS a 88 percent uviedlo, že sú kvôli nim lepšími ľuďmi. Iba 4 percentá by svojho súrodenca vymenili za iného a iba 4 percentá rodičov ľutovali, že majú dieťa s DS. Nemocnica dospela k záveru, že „pre väčšinu rodičov, súrodencov a samotných ľudí s DS je skúsenosť s DS pozitívna.“
 
Zákonodarcovia si to všímajú. Ako Washington Post tento týždeň informoval, zákony zakazujúce lekárom vykonávať potraty kvôli diagnóze DS plodu prijímajú ďalšie štáty. Takéto zákony prijali Indiana, Severná Dakota, Louisiana a Ohio, pričom zákon o nediskriminačnom zákone o Downovom syndróme má začať platiť koncom tohto mesiaca. O podobnom zákone diskutuje Utah. Predkladateľka návrhu zákona, štátna zástupkyňa Karianne Lisonbee (R), hovorí, že „Utah odkazuje svetu, že diskrimináciu tolerovať nebudeme.“ Prirodzene, potratoví aktivisti sa snažia takéto zákony blokovať (v prípade Indiany úspešne).
 
Je jednoducho neprípustné, aby vyhaslo toľko životov plných radosti. „Každý život je darom od Boha,“ hovorí Karen Gaffney. „Pre mňa to znamená, že záleží na každom živote. Aj keď sa narodíš s chromozómom navyše.“
 
Preložil GOOGLE TRANSLATE
kibicoval Miro Ščibrany
 
 
Marc Thiessen píše pre Washington Post dvakrát týždenne stĺpček o zahraničnej a domácej politike.
Je pracovníkom American Enterprise Institute a bývalým hlavným autorom prejavov prezidenta Georgea W. Busha.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára