20 decembra 2021

Dariusz Żuk-Olszewski: LICENCIA NA ZABÍJANIE. Aborty, KDH a kresťanskí pragmatici.

„Pragmatickí“ kresťanskí demokrati abort deklaratívne odmietajú. V praxi sa legislatívnemu obmedzovaniu abortu vyhýbajú. (Krátená ukážka z knihy LICENCIA NA ZABÍJANIE.)
Katalyzátorom rozkladu KDH v druhej polovici 90. rokov bol aj spor medzi „tradičným“ a „pragmatickým“ krídlom o hodnotové priority strany.
Býv. premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS)
„Pragmatické“ krídlo aborty deklaratívne odmietalo, ale v praxi sa ich legislatívnemu obmedzeniu dlhodobo vyhýbalo. Jeho čelným predstaviteľom bol Mikuláš Dzurinda.
Europoslanec Ivan Štefanec (za KDH)
Ivan Štefanec. kedysi veľmi blízky spolupracovník býv. premiéra Dzurindu, na otázku, či je za zákaz interrupcií, odpovedal: „Nie. V princípe interrupcie odmietam. Ale vidím aj to, že pri dnešnej legislatíve klesá ich počet. Takže nevidím žiadny dôvod súčasný právny stav meniť.“
Býv. europoslanec Branislav Škripek (za OĽaNO)
Výrazným príkladom rozpolteného prístupu k abortu je známy charizmatický aktivista zo Spoločenstva pri Dóme sv. Martina Branislav Škripek. Na jednej strane dlhodobo pôsobí v pro-life platforme Fórum života. Na druhej strany obhajuje status quo legálnosti abortu.
V máji 2019 sa na portáli Parlamentné listy vyjadril: „Negatívne vnímam to, že mnohí kresťanskí demokrati v mene politickej korektnosti zabudli alebo nechcú hovoriť pravdu o veciach, ktoré sú možno niekomu nepríjemné. Napríklad, že potrat je skutočne zabitie počatého dieťaťa, a že to nie je právo ženy.“ V rozhovore pre Denník N svoj nesúhlas so zrušením legálnosti abortov vysvetlil takto: „Explicitne som proti potratom. Zabíjanie detí považujem za zločin a svojvôľu ľudí. Vnucovanie môjho kresťanského názoru ľuďom, ktorí tak činia, by však bol môj nekresťanský omyl.“
Snahu o legislatívnu ochranu základného ľudského práva na život označuje za subjektívny náboženský pocit resp. ním motivovaný postoj vlastný iba kresťanom. Svojim politickým kolegom z konzervatívneho spektra nepriamo odkázal, že sú „ultras“ a „fanatici“. Ich návrh zakázať a penalizovať potraty skomentoval slovami: „To, čo urobili, bol omyl ako prasa. Úplne zlé. Zákaz interrupcií by priniesol nielen potratovú turistiku, ale zrejme by sa výkonu potratov venovali aj rôzne babice. A ženy by pri tom pozabíjali.“
Býv. europoslankyňa Anna Záborská (za KDH)
Dlhoročná poslankyňu NR SR a EP Anna Záborská bola dlhodobo vnímaná ako výrazná tvár slovenského pro-life hnutia. Jej verbálne postoje boli konzistentné s jej hlasovaniami a politickými postojmi. Žiaľ, po prestupe z KDH do KÚ sa zmenili. Podľahla rétorike liberálneho mainstreamu a začala hovoriť to, čo chceli počuť odporcovia delegalizácie abortov. Napriek tomu sa nevyhla z ich strany nenávistnej kampani a mediálnemu lynču.
V máji 2020 v rozhovore pre portál Aktuality naznačila rezignáciu na legislatívne obmedzovanie beztrestných abortov, keď povedala: „Zistila som, že postaviť ochranu nenarodeného života na tom, že sa budeme baviť na jednej strane o ochrane dôstojnosti nenarodeného života a na druhej strane o práve ženy, či už na slobodu, slobodné rozhodnutie alebo súkromie, to je slepá ulička.“
Spolu s poslaneckými kolegami z klubu OĽaNO v lete 2020 predložila do NR SR návrh zákona, ktorého cieľom bolo určitými i miernymi opatreniami v oblasti sociálnej podpory zlepšiť postavenie tehotných žien. Zákon mal tiež zmeniť od dôb komunizmu používané eufemické označenie abortu z „umelé prerušenie tehotenstva“ na označenie bližšie pravde „umelé ukončenie tehotenstva“.
Napriek tomu, že Anna Záborská svoj návrh úplne „očistila“ od čo len náznaku obmedzenia legálnosti abortu, a napriek jej výrazne zmenenej rétorike, zákon 20. októbra 2020 v parlamente neprešiel. Neprešiel jedným hlasom. Možno aj hlasom hviezdy „modernej kresťanskej demokracie“ Juraja Šeligu z predvolebného startupu exprezidenta Kisku.
Býv. europoslankyňa Jana Žitňanská (za KDH)
Býv. europoslankyňa za KDH a kolegyňa Juraja Šeligu Jana Žitňanská v strane Za ľudí pri hlasovaní o návrhu zákona Anny Záborskej vytiahla z hlasovacieho zariadenia svoju hlasovaciu kartu...
Poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)
Juraj Šeliga, mladý absolvent Kolégia A. Neuwirtha, sa dostal do povedomia a do politiky vďaka protestom Za slušné Slovensko. Krátko po vzniku politickej strany Za ľudí sa v istej diskusnej relácii vyjadril: „Som na strane života. Akurát nebudem búchať po stole a zakazovať a posielať do väzenia za to, čo žena urobí v ťažkej situácii, keď je to brutálne intímna vec.“ Šeliga avizoval, že má problém podporiť aj taký kozmetický zákon, aký predkladala Anna Záborská.

Dariusz Żuk-Olszewski: LICENCIA NA ZABÍJANIE
Vydavateľstvo APPC - Antonio di Padova
Production Company s. r. o.
Košice 2021

Ukážku po dohode s autorom
pripravil Miro Ščibrany
IDE O ŽIVOT





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára