25 augusta 2020

40 TÝŽDŇOV S MAMOU Denník živáčika

 
 
Na mikroskopickej úrovni sa stretli a splynuli vajíčko mamy a spermia otca. V okamihu počatia sa zrodil nový život. Nová ľudská bytosť. JA. Od rodičov som prijal dar. Jedinečnú DNA. Genetickú výbavu na potulku životom. Ponesiem si ju ako svetlo, mapu a kompas bytím. V každom vývinovom období. Až do konca života.
 
 
Mám len niekoľko mikrometrov; voľným okom ma neuvidíš. Nemám ruky, aby som sa ťa mohol dotknúť, ani nohy, aby som zanechával stopy v piesku. Nemám oči, aby som videl hviezdy na nebi, ani uši, aby som počul tvoj hlas. Som taký nepatrný, až mnohí neveria, že jestvujem. Pre nich som zhluk buniek. Pravdou je, že som vznikol z ešte menších častí. Z dvoch odlišných buniek rôzneho tvaru a veľkosti, rôzneho obsahu. Bunky splynuli a z rozdielnosti vznikla jednota. Život. Ja. Zatiaľ ma tvorí len niekoľko buniek, no neskôr sa zmnožia na bilióny.
 
 
Začína mi biť srdce. Je ako zrnko maku. Moje telo už má cievny systém. Srdce sa vo mne rozpohybovalo a po celý život sa nezastaví. Bude pre mňa nepretržitým zdrojom života. Hlavným článkom pohybu vo mne. Rytmom úderov zabezpečí v mojom tele po celý život prúdenie krvi. Moje bunky sa intenzívne delia a vytvárajú základy kože, nervového systému, zmyslových orgánov, tráviaceho traktu, kostí a svalov.
 
 
Mám už zopár milimetrov. Ohýba a tvaruje sa mi telo. Vytvára sa základ mozgu a miechy. Z tela mi vyrastajú pupene, z nich neskôr vzniknú ruky a nohy. S mamou ma spája placenta. Brána, cez ktorú mi mama zaisťuje všetko potrebné pre život. Placenta mi posiela živiny a kyslík, odvádza mi z tela odpadové produkty metabolizmu. Je dôležitá pre moju imunitu, produkuje hormóny. Vďaka hormónom mama vie, že ma čaká.
 
 
Na hlave sa mi vytvorili základy pre oči a uši. Po narodení sa stanú nástrojmi počúvania a pozerania, vnímania a poznávania. Všetko, čo bude okolo mňa, uvidím a budem počuť po prvýkrát! Začne úžasná cesta poznávania.
 
 
Vytvára sa mi základ nosa. Vyvíja sa môj čuchový zmysel. Neskôr ním rozpoznám desiatky vôní. Zároveň sa mi vytvára základ úst. Ústa sa stanú dôležitým nástrojom tvorby reči. Vyvíja sa mi mozog vykleňovaním mozgových vačkov.
 
 
Oddeľujú sa mi od seba doposiaľ zrastené prsty. Vytvára sa podnebie, ktoré oddelí nosovú dutinu od ústnej. V očiach sa mi vyvíja sietnica. Cez vyše 100 miliónov fotoreceptorov bude prijímať svetelné podnety. Zrakovým nervom sa budú šíriť do mozgu, kde sa vytvára vizuálny obraz.
 
 
Nohy a ruky sa mi predlžujú, už sú ohnuté v lakťoch a kolenách. Prsty mám oddelené, tvorí sa mi základ sleziny a vyvíjajú sa očné viečka. Moja tvár sa čoraz viac podobá ľudskej. Ukončuje sa prvá – embryonálna – fáza môjho vývinu. Mám vyformovaných už okolo 90% anatomických štruktúr dospelca a vyvinutý základ všetkých orgánov. Začínam mať ľudskú podobu.
 
 
Mám už 3,8 cm! Už nie som embryo. Začína môj fetálny vývin. Hlavu mám oproti zvyšku tela veľkú. Väčšina dôležitých štruktúr je už vytvorená; orgánové sústavy potrebujú len dozrieť a nadobudnúť správnu funkciu. Začína sa konečné štádium vývinu chrbtice, kedy mi skostnatejú stavce. Chrbtica zložená len z 33, niekedy 34 stavcov, tvorí stabilný oporný celok.
 
 
Dorástol som do veľkosti 4 centimetrov. Dokážem už aj prehĺtať. Znie to ako banalita, ale ide o dôležitý reflex. Zároveň začínam napínať nožičky a kopať, ale mamička to ešte necíti. Onedlho jej dám o sebe vedieť aj jasnejšie a ona po prvýkrát pocíti, že som v jej bruchu. To bude radosti! Začína sa vo mne čosi rozhýbavať. Pohyb je prejavom toho, že existujem.
 
 
Rastiem stále rýchlejšie. Už mám takmer 14 gramov! Počet mojich nervových buniek, neurónov, sa neustále zvyšuje. Medzi nimi vznikajú vzájomné nervové prepojenia, synapsy. Neuróny získavajú informácie z prostredia, prenášajú do mozgu, spracovávajú a ukladajú ich. Cez synapsy neuróny vzájomne komunikujú. Odovzdávajú si elektrické signály a šíria informácie. Vytvárajú vo mne úžasne poprepájanú sieť.
 
 
Meriam asi 6,7 cm a vážim 23 g. Na končekoch prstov mi už vidno odtlačky prstov. Sú jedinečné pre každého človeka a zároveň sú nemenné a trvalé. Odtlačky prstov naznačujú, že každý človek je jedinečný. K tejto jedinečnosti však prispieva omnoho viac faktorov. Každý človek je schránkou originálnych myšlienok, emócií a názorov. Každý má iný vzhľad.
 
 
Meriam 8 cm a vážim 40 g. Na hlave sa mi objavujú prvé vlásky, lanugo, a jemné chĺpky mi pokrývajú aj celý povrch tela. Väčšina týchto chĺpkov pred narodením vymizne. Výnimočný je aj vývin svalov tváre. Učím sa ich ovládať a páči sa mi to! Viem sa mračiť, občas robím grimasy a skúšam si cmúľať palec.
 
 
Mám už 9,1 cm a 70 g. Zároveň mi pribudla nová schopnosť - štikútať. Nevydávam pri tom žiaden zvuk, pretože mám priedušnicu celkom naplnenú tekutinou. Stále som závislý od mamy, jej telo mi dodáva všetky živiny aj kyslík, moje pľúca zatiaľ nie sú úplne vyvinuté. Nohy mám už dlhšie ako ruky a všetky kĺby plne funkčné!
 
 
Meriam 10 cm, vážim takmer 100 g a veľký som ako avokádo. Hlavu mám vzpriamenejšiu a oči bližšie pri sebe. Cievny a močový systém mi plne fungujú. Rád sa hrám s pupočnou šnúrou; viem ju chytať a ťahať. Je mojou prvou hračkou. Zároveň ma spája s mamičkou; vedú cez ňu dve tepny a jedna žila. Privádzajú mi do tela krv bohatú na živiny a kyslík a odvádzajú odpadové látky.
 
 
Meriam 11 cm; vážim 140 g. Kostra je stále tvrdšia; je mi stále pevnejšou a stabilnejšou oporou. Pupočná šnúra hrubne. Po celom tele sa mi zároveň začínajú vyvíjať potné žľazy – mám ich 2 až 3 milióny! Produkujú pot kvôli udržiavaniu stálej telesnej teploty. Keby tento proces nefungoval, telo by sa ľahko prehrialo a mnohé procesy by prestali správne fungovať.
 
 
Od hlavy po zadoček meriam 12 cm, vážim takmer 200 g. Cez pokožku mi vidieť cievy. Kožu mám veľmi tenkú kvôli malej vrstve podkožného tuku. Uši mám už na správnom mieste. Hrudník sa začína pohybovať, akoby som sám dýchal; zatiaľ však nevdychujem žiaden vzduch. V pľúcach ho prvýkrát pocítim až po narodení.
 
 
Začínajú mi rásť prvé vlásky. Vývin mojich zmyslov dosahuje vrchol, pre každý z nich sa mi vyvíjajú neuróny v špecializovanej oblasti mozgu. Stále prehĺtam plodovú vodu. Moja mamička prvýkrát reálne cíti moju prítomnosť; dávam ju najavo kopaním a štuchaním. Je to jeden z badateľných prejavov toho, že v sebe nosí život.
 
 
Od hlavy po päty mám už 26 cm a moja hmotnosť sa neustále zvyšuje. Prehĺtam viac vody než predtým a tým sa uvádza do činnosti môj tráviaci systém. Moje telíčko začína pokrývať belavý slizký povlak. Chráni celý povrch pokožky počas dlhodobej prítomnosti v plodovej vode. Neskôr uľahčí pôrod.
 
 
Moja dĺžka dosiahla 27 cm, hmotnosť 360 g. Obočie aj viečka mám už celkom vyvinuté; dokážem aj žmurkať. Začínam sa viac hýbať. Moja mamička oveľa častejšie cíti kopance a štuchance. Vďaka pohybu ma lepšie spoznáva; postupne zisťuje, kedy som pokojný a kedy viac kopem a štuchám. Vytvára sa medzi nami puto, ktoré pretrvá po celý život.
 
 
Moje telo má proporcie novorodeniatka, aj keď zatiaľ nemám úplne vyvinutú tukovú vrstvu. Každým dňom naberám na hmotnosti. Kožu mám ešte zvráskavenú a priesvitnú; pery sú už zreteľne viditeľné a oči vyformované. Akurát dúhovka ešte neobsahuje farebný pigment. Objavujú sa mi prvé známky budúcich zúbkov v podobe zubných púčikov pod ďasnami. Prerezávať sa mi budú v prvom roku života.
 
 
Narástol som do veľkosti 29 cm; vážim 500 g. Moje pľúca sa pripravujú na dýchanie po narodení. Sluch sa rýchlo vyvíja; čiastočne už rozpoznám hlas svojej mamičky, údery jej srdca alebo aj trávenie v jej žalúdku. Môj kontakt s ňou sa rozširuje o ďalšiu dimenziu. Vďaka štuchancom a kopancom vníma ona mňa; ja zase vnímam zvuky, ktoré idú od nej.
 
 
Dorástol som do veľkosti 30 cm; vážim viac než 600 g. Môj mozog rastie a vyvíja sa veľmi rýchlo. Moje chuťové poháriky sa úplne vyvinuli a odtlačky prstov sa ďalej formujú. V pľúcach sa mi vytvárajú bunky, ktoré budú neskôr produkovať surfaktant – látku, vďaka ktorej budem môcť po narodení dýchať. Surfaktant bude vystieľať moje dýchacie cesty.
 
 
Meriam 34 cm a vážim 660 g. Už nie som chudý a útly, naberám stále viac tuku. Koža sa mi vyhladzuje a pevnie. Všetky moje zmysly sa zdokonaľujú, zintenzívňujú a zjemňujú. Oveľa viac si uvedomujem mamičkin či oteckov dotyk a reagujem naň! Rozvíja sa aj môj optický nerv; ak niekto zasvieti na mamičkine brucho, odvrátim hlavu, pretože to vnímam.
 
 
Dosahujem dĺžku 36 cm a hmotnosť 760 g. Moje oči sa začínajú postupne otvárať. Vytvorila sa mi sieť neurónov vedúcich do uší; dokážem teda poľahky reagovať aj na zvuky. Už nevnímam len hlasy, ale aj hudbu. Po narodení si často pamätám, čo som v bruchu počul a reagujem na to. Zároveň sa malými nádychmi pripravujem na prvý nádych po pôrode a na život mimo mamkinho brucha.
 
 
Meriam 36 cm a vážim 875 g. Dokážem už otvárať aj zatvárať oči. Čoraz viac sa svojimi návykmi podobám ostatným ľuďom; často spím a v pravidelných intervaloch sa zobúdzam. Niektorí vedci veria, že dokážem počas spánku aj snívať; nie je to však celkom dokázané. Môj mozog je už úplne aktívny. Začínajú sa mi na ňom vyvíjať ryhy a závity.
 
 
Dosiahol som dĺžku 38 cm; vážim takmer 1 kilogram! Moje kosti sú zatiaľ mäkké a pružné, no postupne sa vyvíjajú. Stvrdnú až po narodení. Vnímam, čo sa deje vo vonkajšom svete; na svetlo svietiace na mamkino brucho reagujem otváraním očí a otáčaním hlavy. Učím sa žmurkať. Na viečkach mi začali rásť riasy.
 
 
Prehupol som sa cez hranicu 1 kg; meriam už 39 cm! Vlásky na hlave mi zase o niečo vyrástli. Vývoj pohlavných orgánov pokročil. Hlava sa mi zväčšuje, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre vyvíjajúci sa mozog. Na konci 28. týždňa už reagujem na všetky zvuky a akékoľvek svetlo okolo mňa.
 
 
Obklopuje ma približne liter plodovej vody; jej objem sa bude neustále znižovať. Rýchlo rastiem a v maternici je stále menej a menej miesta. Pľúca a tráviaci systém sú už takmer úplne vyvinuté. Nepretržite žmurkám a dokonale vidím, čo sa deje vo vnútri maternice. Stačí, že na mamkino brucho niečo zasvieti, otočím hlavu a svetla sa snažím dotknúť.
 
 
Dorástol som do veľkosti 41 cm; vážim 1,5 kg. Vyzerám už celkom ako novorodenec. Doposiaľ sa frekvencia mojich pohybov stále zvyšovala; odteraz sa stabilizuje na približne rovnakej úrovni. Všetky orgány pokračujú vo vývoji. Začína pracovať môj močový mechúr; kostná dreň zas v tomto období produkuje červené krvinky namiesto pečene.
 
 
Dosiahol som dĺžku 42 cm; vážim 1,7 kg. Výrazne naberám na hmotnosti. Moja pokožka začína byť mäkká a hladká. Na hlave mám malé chumáčiky podobné vate; niektoré bábätká majú naozajstné vlásky. Snažím sa vdychovať plodovú vodu, precvičujem si tým pľúca.
 
 
Pri dĺžke 44 cm som dosiahol 2 kg! V mamičkinom bruchu sa začínam otáčať hlavou nadol. Moja lebka je ešte stále veľmi mäkučká; je to preto, aby som mohol ľahko prejsť pôrodnými cestami. Hlávka mi dokonale stvrdne až po pôrode. Všetky ostatné kosti budú pevné ešte pred pôrodom.
 
 
Pri dĺžke 45 cm vážim viac než 2,2 kg. Tuková vrstva bude pre mňa veľmi dôležitá v prvých dňoch života mimo mamičky. V prvých týždňoch po pôrode reguluje moju telesnú teplotu. Podkožný tuk bude mojím hlavným ochrancom pred podchladením. Zníženie teploty tela by mi mohlo spôsobiť vážne poškodenia.
 
 
Meriam už 46 cm; vážim 2,4 kg. Neustále sa vrtím a naťahujem, takže na mamičkinom bruchu možno vidieť moje plecia, nohy alebo hlavu. Mám už úplne vyvinuté obličky. Na rukách a nohách sa mi začínajú objavovať drobné nechtíky. Vďaka nim budem schopný uchopiť predmety do rúk, pretože vytvárajú plochu vzdorujúcu tlaku.
 
 
Narástol som do veľkosti 47 cm; vážim 2,7 kg. Každý deň mám približne o 28 g viac. V maternici zaberám väčšinu priestoru. Posúvam sa stále nižšie, bližšie k pôrodným cestám. Chystám sa na pôrod. Na konci 35. týždňa sa priblížim k ideálu človiečika, pripraveného na príchod na svet.
 
 
Meriam 48,6 cm; vážim 2,8 kg. Hlavu mám už uloženú v mamičkinej panvovej dutine; je obkolesená a chránená jej panvovou kosťou. Táto poloha zároveň umožňuje dostatok miesta pre ďalší rast mojich nôh. Mizne väčšina môjho prvotného ochlpenia, lanuga. Postupne sa celkom stráca belavá hmota, ktorá doteraz chránila moje telo. Je veľmi dôležité, aby som bol otočený hlavou nadol; práve hlava mi bude raziť cestu na svet.
 
 
Vážim okolo 3 kg. Všetky orgánové systémy mám už plne vyvinuté a už sa nachádzajú na správnom mieste. Srdce, mozog, obličky a pečeň – všetky tieto i ostatné orgány sú už plne pripravené na život mimo mamy. Iba pľúca dosiahnu zrelosť až po narodení. Prvýkrát sa nadýchnem až po príchode na svet. Vzduch sa mi do pľúc vtlačí tesne po pôrode a spôsobí môj prvý plač. Vývin normálneho dýchania bude potom trvať ešte niekoľko hodín.
 
 
Meriam približne 50 cm a vážim niečo vyše 3 kg. Je to len odhad; skutočnú hmotnosť sa mamička dozvie až po pôrode, keď ma odvážia. Zdá sa, že všetko je už vyvinuté; to je však len zdanie, pretože sa ešte stále vyvíja moja koža a nechty. Pokožka sa celá obnovuje; nechty prerastajú končeky prstov a po narodení sa môžu zdať pridlhé.
 
 
Ešte stále som v mamičkinom bruchu, no už ovládam všetky zručnosti potrebné po pôrode. Cmúľanie palčeka mám dokonale nacvičené; tento reflex budem nevyhnutne potrebovať počas kojenia. Materské mlieko od mamičky je v prvom roku môjho života dokonalý zdroj výživy. Prvé materské mlieko, kolostrum; sa vytvára len pár dní po pôrode, no obsahuje množstvo protilátok a vitamínov a podporuje môj imunitný systém. Má pre mňa nenahraditeľný význam.
 
 
Posledný týždeň môjho života v mamičkinom bruchu. Pri pôrode sa v mamkinom tele vyplavuje hormón oxytocín, ktorý posilňuje kontrakcie maternice a umožňuje prirodzený priebeh pôrodu. Spolu s ním pomáhajú mojej mamičke aj endorfíny. Oba hormóny zvyšujú jej odolnosť voči bolesti, upokojujú jej myseľ a uvoľňujú telo. Pôrod je výnimočná udalosť. Moja mamička a ocko ma prvýkrát uvidia tvárou v tvár.
 
 
Martina Bednáriková
 
Úplná verzia textu vrátane zamyslení a modlitby:
 
Informácie o možnosti podporiť kampaň 40 DNÍ ZA ŽIVOT:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára